Kudüs Sizi Bekliyor

6 Nisan 2016

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Uluslararası Barış ve İşbirliği Merkezi/International Peace and Cooperation Center (IPCC) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan “Yolların Kesişim Noktasında Kudüs, Kudüs Sizi Bekliyor” paneli Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Suphi Saatçi, Filistin toprakları, Filistin halkı ve özellikle Kudüs’ün kendileri için çok değerli olduğunu söyleyerek “IPCC ile ortaklığımız sayesinde Filistin ile ilişkimizi geliştireceğiz. Daha güvenli yerleşim yerleri konusunda her zaman Filistin’e destek olacağız. Biz Filistin’i ve Filistinli kardeşlerimizi seviyoruz.” dedi.

Kudüs için “Filistin’in kucağında adeta bir altın miras gibi yerleşmiş şehir.” tanımlaması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman bizler için anlamı çok başka dediği Kudüs ile ilgili cümlelerini şöyle sürdürdü: “Birçok İslâm beldesinde yaşanan son yüzyılın acıları Filistin’de biraz daha fazla yaşandı ne yazık ki. Üniversite olarak o ülkeye neler kazandırabiliriz, siyasetin dışına çıkarak toplumun geleceğini bu topraklarda nasıl imar ederiz düşünceleriyle hocalarımız ve Uluslararası Barış ve İşbirliği Merkezi ile çalışmalar yapmaya karar verdik. Üniversitemizin sorumluluğunun çok büyük olduğunun farkındayız.”

“Mavi Marmara ve One Minute Tarihe Geçecek”

Filistin ile ilgili önemli bulduğu hadiseleri paylaşan Prof. Dr. Duman, “Hz. Ömer Kudüs’ü fethettiğinde Kıyamet Kilisesi’nde patrikle görüşürken namaz vakti gelir. Patrik, ‘Siz buranın sahibisiniz, isterseniz burada namaz kılabilirsiniz.’ der. Hz. Ömer ise “Ben burada şimdi namaz kılarsam Müslümanlar benden sonra burada hak iddia edebilir ve sizin elinizden almaya kalkışırlar. Hâlbuki burası Hristiyanlar için kutsal bir yer ve bu şekilde kalması gerekir.’ der. Başka bir yerde namazını kılar ve bugün orada Hz. Ömer Camii vardır. Bu, Müslümanların diğer dinlere nasıl baktığını gösteren müthiş bir olay. Filistinliler günümüzde bu muameleyi hiç hak etmiyorlar.” dedi.

Mavi Marmara ve One Minute kelimelerinin sıradan kelimeler olarak kullanıldığında hiçbir şey ifade etmediğini dile getiren Duman, “Bu iki kelime Filistin ve Kudüs ile özdeşleşmiş, zamanımızın tarihe bıraktığı iki kelimedir ve tarihe geçeceklerdir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Danışmanı Kürşat Mahmat, 2005’ten beri Filistin’de faaliyet gösterdiklerini ve Türk devletinin oradaki resmi yardım eli pozisyonunda olduklarını vurgulayarak sadece TİKA’nın ve diğer yardım kuruluşlarının yeterli olmadığını, Türk öğrencilerinin de Filistin’de öğrenim görmeleri ve orası için çalışmaları gerektiğini söyledi. Mahmat, “Bu panel ve devamındaki sergide göreceklerimiz gençlerin Filistin ile ilgili çalışmalarını arttırması açısından büyük kazanç olacaktır.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alidost Ertuğrul yönetiminde yapılan panelde, Prof. Dr. Omar Yousef, Kudüs’ün kültürel mirası ve tarihi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. IPCC’den Mühendis ve Mimar Amaal Abu Ghoush, 1947’de başlayan İsrail işgali sonrası Filistinlilerin yerleşimde yaşadıkları sıkıntıları aktardı. İsrail’in ördüğü duvar nedeniyle Kudüs’ün izole edildiğini belirten Yousef, “Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerin Kudüs’e girmesi için İsrail’den izin alması gerekiyor. Maalesef Kudüs’e ulaşılamıyor. İnsanlar işe giderken, okula giderken sürekli kontrolden geçiyor.” dedi. Filistin’de en büyük sorunlardan birinin evlerin yok edilmesi olduğunu ifade eden Yousef, 1992’den bu yana İsrail’in 14 bin ev yıktığını aktardı. IPCC olarak birçok evi yıkılmaktan kurtardıklarını söyleyen Yousef, yeni evlerin inşası için çevre düzenlemeleri yaptıklarını aktardı.

“Kudüs Uyku Halinde”

IPCC Başkanı Dr. Rami Nasrallah, “Kudüs eskiden merkezdi şimdi uyku halinde bir şehir. Kendimizi güçlendirmeye çalışıyoruz bunun için neden sadece Türkiyeliler bir şeyler yapmaya çalışıyor. Arap ülkeleri nerede? Önümüzde iki seçenek var ya İsrailliler Kudüs’e tamamen yerleşecek ya da Müslümanlar. Gelecekteki Kudüs’ü ancak Arap/Müslüman insanları Kudüs’e getirerek inşa edebiliriz.” diye konuştu.

1947’den beri Filistin’de tecrit politikası olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Alidost Ertuğrul, “Filistin’de konut, okul eksikliği ve daha birçok problem var. Orası için çok yönlü düşünmek ve çalışmak gerekiyor. Üniversitemiz ve IPCC arasında yapılan yaz okulu, öğrenciler için bu anlamda büyük bir deneyimdi.” dedi.

Panelin son kısmında, Üniversitemiz ve IPCC arasında 2015’te yapılan yaz okulu çalışmaları hakkında bilgi veren Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Lana Kudumoviç, öğrencilerle birlikte yerleşim planları hazırladıklarını ve turizmin nasıl geliştirileceği üzerine çalıştıklarını aktararak “Umarım Kudüs ile ilgili hazırladığımız planlar gerçekleşir. Kudüs hepimizi bekliyor.” dedi.

Kutsal Kent Kudüs’ün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği Sergisi

Panelin ardından açılışı yapılan “Kutsal Kent Kudüs’ün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” sergisi katılımcılarla birlikte gezildi. Sergi, Kudüs’te gündelik hayatta yaşanan sıkıntıları, kentsel ve ekonomik bozulmaya yol açan ayrımcılık ve taraflı planlama sistemini rakamlarla gözler önüne sererken bir yandan da durumun üstesinden gelmek için çözümler sunuyor. Türkiyeli ve Filistinli öğrencilerin yaz okulu çalışmalarının da yer aldığı sergide, IPCC’nin kentsel planlama önerilerini de görmek mümkün. “Kutsal Kent Kudüs’ün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” sergisi, 13 Nisan’a kadar Ali Emiri Kültür Merkezi’nde açık kalacak.