Blue Shield Türkiye Milli Komitesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Dabanlı başkanlığında kuruldu

Kültür varlıklarının afet ve risklerden korunmasına yönelik çok sayıda ülkede çalışmalar yürüten Blue Shield’in Türkiye Milli Komitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Dabanlı başkanlığında kuruldu.

ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi), ICOM (Uluslararası Müzeler Konseyi), ICA (Uluslararası Arşiv Konseyi) ve IFLA (Uluslararası Kütüphaneler Federasyonu) tarafından kültür varlıklarının afet ve risklerden korunmasına yönelik çalışmalar yürütmek amacıyla 1999’da kurulan Blue Shield’in çok sayıda ülkede milli komitesi bulunuyor. Blue Shield’in faaliyet alanında ülkemizde çalışmalar yürütecek Blue Shield Türkiye Milli Komitesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Dabanlı tarafından 23 Nisan 2021 tarihinde kuruldu. Bir yıldan uzun süredir Blue Shield’in Türkiye temsilciliğini yürüten Dr. Öğr. Üyesi Ömer Dabanlı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesindeki Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Blue Shield (Mavi Kalkan) Türkiye, afet vb. risklerde tarihi binalar, müzeler, kütüphane ve arşivler gibi kültürel mirası korumak üzere çalışmalar yürütecektir.

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Dabanlı hakkında

İTÜ İnşaat Mühendisliği ve İTÜ Mimarlık bölümlerinde lisans eğitimi aldı. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Yapı Mühendisliği alanında yüksek lisansını, Restorasyon alanında da doktorasını tamamladı. 2011 yılından bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Çok sayıda kültür varlığı koruma proje ve uygulamasında görev almış olan Dr. Dabanlı, aynı zamanda ICOMOS Türkiye Milli Komitesi üyesidir.