Prof. Dr. Suphi Saatçi, Mimar Sinan’ın Marmara’da inşa ettiği eserleri inceledi
14 Ağustos 2020

Mimar Sinan üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suphi Saatçi, yeni kitabı “Marmara’nın Mimarı Sinan”da Marmara Bölgesi’nde zamana meydan okuyan, kaybettiğimiz ve yok olma riskiyle karşı karşıya kalan Mimar Sinan eserlerinin envanterini sunuyor.

Mimar Sinan’ın izinde Marmara Bölgesini mercek altına alan “Marmara’nın Mimarı Sinan” kitabı Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları tarafından yayınlandı. Suphi Saatçi kitapta, zamana meydan okuyan, kaybettiğimiz ve yok olma riskiyle karşı karşıya olan Mimar Sinan eserlerini detaylarıyla anlatıyor.

Prof. Dr. Saatçi, Mimar Sinan’ın Marmara Bölgesi’nde toplam 385 eser inşa ettiği, bunlardan 335 eserin İstanbul’da yer aldığı bilgisini veriyor. İstanbul’daki eserlerin büyük kısmı ise tarihi yarımadada bulunuyor. Fatih’te 196, Üsküdar’da 36, Beyoğlu’nda 35, Eyüp Sultan’da 33 Mimar Sinan eseri yer alıyor. Marmara Bölgesindeki diğer 50 eserin dağılımı ise şöyle: Edirne 14, Kocaeli 10, Kırklareli 8, Tekirdağ 8, Sakarya 4, Bursa 3, Yalova 2 ve Bolu 1. Kitapta, Mimar Sinan’ın inşa ettiği camiler, medreseler, kervansaraylar, hamam ve köprülerinin çoğunun günümüzde de kullanıldığının altı çiziliyor. Hâlen kullanılan eserler fotoğraflanarak okuyucuyla paylaşılıyor.

Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin uzun yıllara dayanan çalışmalarının bir sonucu olan “Marmara’nın Mimarı Sinan”, Türkçe ve İngilizce olarak okuyucuya sunuldu.