Yarından Sonra I C-19 Sonrası Mekan ve Nesne Ulusal Fikir Yarışması
4 Haziran 2020

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Çevrimiçi Platformu tarafından, “Yarından Sonra I C-19* Sonrası Mekan ve Nesne Ulusal Fikir Yarışması” düzenleniyor. Yarışmanın amacı, 2020 yılının büyük bölümünü etkileyen kişisel ve toplumsal karantina ve salgın dönemi ardından yaşanması öngörülen yeni normalde mekansal dönüşümler ve bunların nesnelere yansımasını sorgulamak.

*Covid-19 salgını için ulusal anlamda yapılan “sosyal mesafe” uyarılarının, kamusal ve özel alanlarda bireyler ve mekanlar ile kurulan etkileşimleri dönüştürmeye başladığı gözlemlenmektedir. Bu söz konusu yeni normallerin etkilerinin, yoğun karantina döneminin ardından, kamusal alandan özel alana varıncaya dek “mekansal” anlamda, küçük kullanım nesnelerinden kent mobilyalarına kadar da “nesne” bağlamında görüleceği öngörülmektedir. Yaşam alanlarımız, özel mekanlarımızın organizasyonundan kamusal mekanlara varıncaya değin, bu yeni dönüşümü karşılayacak çok fonksiyonlu özelliklere sahip olmayabilir. Bu yarışma, süreçte ortaya çıkan birey davranış değişikliğinin etkilerinin, mimarlık ve tasarım alanında yaşanacak paradigma değişimini sorgulayarak, değişimin türünü ne yönde ve nasıl etkileyeceğini tartışmaya açmaktadır. Yarışma katılımcıları, öngörülebilecek değişiklikleri kamusal/özel mekan/nesne bağlamında araştırmaya teşvik etmektedir.

Yarışma Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’de eğitim görmekte olan tüm lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. Katılımcılar bireysel ya da ekip olarak istedikleri sayıda proje ile başvuru yapabilirler. Jüri değerlendirmesinde projenin özgünlüğü, tasarımın iyi ifade edilmiş olması ve tasarlanan öngörünün gerçekle bağlantılı olması göz önünde bulundurulacaktır. Yarışmaya son katılım tarihi 1 Eylül 2020’dir.

Yarışma sonucunda her kategoride 1.lik, 2.lik ve 3.lük ödülü verilecektir. ALUTEAM özel ödülü kapsamında projenin üretilebilirliği de göz önünde bulundurulacaktır.

Yarışmayla ilgili tüm sorular 13 Haziran 2020 tarihine kadar yarindansonra.yarisma@gmail.com ya da yarindansonra@fsm.edu.tr adresine mail olarak iletilebilecektir.

Yarışma şartnamesi, yarışmaya katılım koşulları ve yarışma ile ilgili tüm dokümanlar yarindansonra.fsm.edu.tr web sayfasından temin edilecek ve yarışmaya başvuru da yarindansonra.fsm.edu.tr web sayfası üzerinden ulaşılabilecek başvuru sistemi üzerinden yapılacaktır.

Yarışma şartnamesi için tıklayın.

Detaylar ve başvuru için: yarindansonra.fsm.edu.tr