Öğr. Gör. Nevzat Yıldırım'ın İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası Projesi
14 Ocak 2016

Günümüz fotoğraf sanatının, Türkiye’deki en önemli  genç kuşak temsilcilerinden biri olarak değerlendirilen fotoğraf sanatçısı Nevzat Yıldırım'ın  fotoğraflarını çektiği  ve  ünlü yazar M.Davut Göksu imzalı 'İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası' isimli  eser 1923 tarihinde kurulan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu  yayınlarından çıktı. Eser İstanbul’a adamış edebi şahsiyetler ile  bu şehir için bu şehirde çalışmalar yapmış kültür adamlarının şiir, mısra, beyit yada paragraf şeklindeki alıntılarına fotoğraflar çekilerek metin fotoğraf uyumu göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Kitap önümüzdeki haftalarda istanbul kitapçısında satışa sunulacaktır.

 

 

 

Kitap hakkında  görüş bildiren sanatçılar.

 

Ara Güler 

 

‘’Bu tür kitapların genç ve başarılı fotoğraçıların  eserleriyle var olması çok mühimdir. Kitapta ki Nevzat Yıldırım'ın  fotoğrafları bize istanbul’a dair eskiyi hatırlatır ve özlem  verir. Bundan sonra istanbul’un çekeçeğimiz fotoğraflarını ona göre ayarlarız. Böyle kitapları memleket için çok faydalı buluyorum yarınlara önemli  belgeler bırakıyor  kitabı yapanları tebrik ederim.’’

 

 

İzzet Keribar 

 

‘’Bugün, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun yeni yayımlamış olduğu, yazıları Sn. Davut Göksu ,  fotoğrafları usta sanatçı Sn. Nevzat Yıldırım tarafından çekilmiş olan  “Istanbul Kültür  ve Edebiyat Atlası adını taşıyan dev bir eseri inceleme fırsatım oldu. Fotograflara baktığım  zaman Istanbul’u henüz tam olarak keşfediğimi anladım. Nevzat Yıldırım’ın kullandığı ışığa ve özellikle tarihi eserlerimizi çekerken  bulduğu ilginç açılara hayran kalmamak  mümkün değil.. Bu eser hem   Davut Bey’in değerli yazısı diğer yandan Nevzat Yıldırım’ın fotograf şöleninin ortak  sonucudur.  Böylece  Istanbul’umuzun   tarihe geçecek sanat şaheseri çok önemli  dev bir  eser ortaya çıktı. Hem Turing Kurumunu hem de kendilerini yürekten tebrik ederim.’’

 

 

Merih Akoğul 

 

Nevzat Yıldırım, İstanbul gibi hem cazibeli, hem de zor bir şehri fotoğrafları aracılığıyla görüntü düzlemine başarıyla aktarmış. Üstelik bununla yetinmemiş, fotoğraflarındaki kompozisyon, ışık, tarih-estetik dengesini de dikkate alarak, yeryüzünün en önemli şehirlerinden birinin 21.Yüzyıl’daki profilini bizlerle paylaşmıştır. Fotoğrafları aracılığıyla İstanbul’a kattığı bu değerden ve titiz çalışmasından dolayı kendisini yürekten kutluyorum.

 

 

 

Doç. Dr. Ozan Bilgiseren 

 

Türkiye TURİNG ve Otomobil Kurumu tarafından yakın zamanda çıkarılan "İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası"nın fotoğrafları, mimar sinan güzel sanatlar üniversitesinin fotoğraf bölümü Yüksek Lisans mezunumuz Nevzat Yıldırım'ın titiz çalışmalarından oluşturulmuştur. Belgesel fotoğrafın ülkemizdeki yetenekli, okullu ve genç kuşak temsilcilerinden biri olan Yıldırım'ın gözleri; kitaba ruhunu veren -birbirinden farklı zamanda yaşamış ve farklı üslupta eserler vermiş- yazarlar, şairler, entellektüeller, şehrin ileri gelenlerinin sözlerini, düşüncelerini, aforizmalarını, anektodlarını maharetli bir dökümanter bakış altında birleştirmiş ve bütünlemiştir. Birbirinden farklı fotoğraf yaklaşımlarını sıkıcı tekrarlara düşmeden kullanan Yıldırım, görsel lezzeti "tadında" bir düzeyde tutmayı başarmıştır. Keza tek bir kişinin elinden; manzara-mekan, mimari, portre, an yakalama, uzun pozlama, hava fotoğraflama v.s tekniklerle oluşturulmuş konseptleri birbirlerine görsel bağlaçlarla başarıyla bağlayabilmek oldukça büyük zahmet ve yüksek konsantrasyon gerektirir. Bildiğimiz ve de yaşadığımız bu eşsiz dünya şehrini -yirmi dört saat ve tüm mevsimlerde- neden hala sevdiğimizi, rafine edilmiş görsellerle belleğimizden çağırarak bize tekrar hatırlatan bu güzel, samimi, hilesiz, basit ama çekmesi de bir hayli zor fotoğraflar aslında bize ne kadar şanslı insanlar olduğumuzu da söylemektedir. İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası aynı zamanda yetenekli, okullu genç sanatçılara şans verildiği zaman ne denli üst düzeyde çalışmalar ortaya konulabileceğinin de güzel bir örneğini ortaya koymaktadır.  Kent belleğinin oluşması ve kültürel mirasın korunması adına gerçekleştirilen bu zengin kitaba emeği geçen herkesi başta değerli mezunumuz Nevzat Yıldırım olmak üzere içtenlikle kutluyorum.

 

 

 

Prof. Dr. Beşir Ayvazoğlu

 

İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası, okuyucusuna geçmişiyle, bugünüyle yaşayan İstanbul’da uzun ve zevkli bir gezinti vadediyor. Özenle çekilmiş fotoğrafları, kağıdı, baskısı, cildi ve tabii muhtevasıyla göz dolduran bir kitap… İstanbul üzerine düşünmüş, yazmış, hayal kurmuş şair, yazar ve ilim adamlarından seçilmiş metinlerle de zenginleştirilen İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası bence bir kılavuz kitap olarak bütün İstanbul severlerin elinin altında bulunmalıdır.

 

 

 

 

Geçtiğimiz günlerde  dailysabah gazetesinde yayınlanan röportaj ve görüşler: