Anasayfa  |   İletişim  | EN  |
Mimarlık (% 50 İndirim)
Mimarlık (% 25 İndirim)
İç Mimarlık (Burslu)
İç Mimarlık (% 50 İndirim)
FSMVÜ | Fatih Sultan Mehmet Müzesi
Fatih Sultan Mehmet Müzesi

Edirne Saatli Medrese,  Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından Türkiye’deki ilk Fatih Sultan Mehmet Müzesi olarak düzenlenmiştir. Tematik olarak hazırlanan müzede, medrese hücrelerinin her bir duvarı Fatih Sultan Mehmet’in hayatından kesitlere sahne olmuştur. Müzeye dönüştürülen medrese, geleneksel sanatların günümüz teknolojisiyle yorumlandığı çağdaş resimli bir kitap gibi tasarlanmıştır. Müze projesinin sergi ve içerik tasarımı fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mimar Hasan Fırat Diker tarafından yapılmış, senaryo ve metinleri FSMVÜ Tarih Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Göleç ve Dr. Öğr. Üyesi İlhami Danış tarafından hazırlanmıştır. Fakültemizden mezun Mimar Rüveyda Korkut projenin Asistanlığını yürütülmüş ve Fakültemiz Öğretim Görevlisi Dr. Sevgi Ağca Diker müzenin teşhir tanzim çalışmalarına katkı sunmuştur.

Çok katmanlı ve katılımlı bu müzede Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek Fatih Sultan Mehmet’in hayatından kesitler, 1/5, 1/20, 1/30, 1/50 ve 1/100 ölçeklerdeki dioramalar ve bunlara özel tasarlanan figürlerle anlatılmıştır. Dioramalar için bilgisayar ortamında modellenen figürler 3D yazıcılarda reçineden basılmış ve elle boyanmıştır.

Medresenin başodasında, Taşköprülüzâde’nin Şakâyık-i Nu'mâniyye isimli eserinde yer alan minyatür canlandırılmıştır. Minyatürde bulunan halı deseninden esinlenerek yeniden tasarlanan ipek halı İzmir Selçuk’ta özel olarak dokutulmuştur. Heykeltıraş Hakan Temur tarafından Fatih Sultan Mehmed, Mahmud Paşa, Hocazâde, Seyyidî Ali ve Molla Zeyrek birebir ölçülerde silikondan yapılmış, modacı Tanju Babacan tarafından orijinal kumaş ve modellerden esinlenerek hazırlanan özel tasarımlarla giydirilmiştir.

Saatli Medrese hücrelerinin her bir duvarı, ziyaretçisini günümüz teknolojisini kullanarak bir zaman yolculuğuna çıkarmakla birlikte, Fatih’in hayatına hasredilmiş bir kitabın sayfaları gibi tasarlanarak hareketli/hareketsiz resim ve metinlerle donatılmıştır. Yapının duvarlarına bir ara yüzey katmaksızın ilk kez bir müze yapısında wall printer uygulamasıyla resim, infografik harita ve metinler yazdırılmıştır.

Müzenin heyecan verici diğer unsurları, müzisyen Toygar Işıklı tarafından yeniden yorumlanan gülbank eşliğinde Edirne’den İstanbul fethine doğru yürüyüşe geçen fetih ordusu maketidir. Tarihi bilgilerden beslenen titiz bir çalışmayla ortaya koyulan ordu maketi 1/200 ölçekte pirinçten imal edilmiştir. Müze ziyaretçilerini avluda bekleyen bir diğer sürpriz, sarkıtılmış metal kürelerden tasarlanan Fatih enstalasyonudur. Fatih’i gelecek kuşaklara tanıtma misyonunu yüklenen müzede, Mimar Mustafa Birer ve Fakültemizden mezun Mimar Ayşegül Yılmaz tarafından hazırlanan Saatli Medrese maketi ve tematik yapbozlar aktivite odasında çocuk ziyaretçileri beklemektedir.

İstanbul’u fethederek Ortaçağı kapatıp Yeni Çağı açan, içinde bulunduğu dönemin koşul ve teknolojilerinin üzerinde bir dehaya sahip olan Fatih Sultan Mehmet için tahsis edilen Saatli Medrese, onun anısına saygıyla yetiştiği dönemin algı ve sanatıyla günümüz teknolojileri kullanılarak müze haline dönüştürülmüştür.