Uluslararası Ayasofya Sempozyumu

Mimarlık tarihinin başyapıtlarından Ayasofya, sanat, kültür ve yapı teknolojisi bağlamında “Uluslararası Ayasofya Sempozyumu”nda değerlendiriliyor.

İnşasından bu yana mistik bir yapı olarak hayranlık ve cazibe sembolü olan Ayasofya, Osmanlı ve Bizans mirasının tek bir büyük kubbe altında gözlemlenebildiği, çağlar boyunca sahip olduğu farklı kimliklerle pek çok amaca hizmet eden bir dünya mirası. Ayasofya’nın sosyal, ekonomik ve politik koşullar nedeniyle yapılı çevresiyle birlikte geçirdiği değişikliklere odaklanan “Uluslararası Ayasofya Sempozyumu”, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) tarafından 24-25 Eylül 2020’de çevrimiçi olarak düzenlenecek.

Anıtın mimarisi ile sanat ve mimarlık tarihi açısından değerlendirilmesi ve korunması, anıtın kentsel çevresi ve bu çevrenin korunması, inşaat ve jeofizik mühendislikleri alanlarında yapısal özellikleri, deprem riski, jeo-fiziksel araştırmalar, hasarsız yöntemlerle yapılan testler ve sonuçları başlıklarına odaklanan Sempozyum toplam 8 oturumda gerçekleşecek. Sempozyumun açılış konuşmaları FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan tarafından yapılacak.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Ayasofya Müzesi, Kindai Üniversitesi, Tohoku Sanat ve Tasarım Üniversitesi, Kyoto Üniversitesi ve Calabria Üniversitesi ortaklığında gerçekleşecek “Uluslararası Ayasofya Sempozyumu”, Almanya, ABD, Japonya, İsviçre, İtalya ve İspanya’nın da aralarında olduğu birçok ülkeden akademisyen, araştırmacı ve uzmanı bir araya getirecek.

Oturum başlıkları:

Arşiv Belgelerinde Ayasofya

İstanbul’un Hafıza Mekânı Olarak Ayasofya

Seyyahların Anlatımlarında İstanbul’un Latin İşgali Yıllarında Ayasofya

Ayasofya’nın Koruma Koşullarının Çevresel Araştırması

Ayasofya’nın Taş Eserleri ve Kitabeleri

Ayasofya’nın Kubbe ve Aydınlatması

Ayasofya’nın Yeraltı Yapılarının Görüntülemesi ve Ayasofya’nın Eski Yazma ve Kaynaklar Bağlamında Değerlendirilmesi

Çağdaş Görüntüleme Yöntemlerinin Ayasofya’da Kullanımı

Program akışına ulaşmak için: ayasofyasempozyumu.fsm.edu.tr

YouTube yayını için: https://bit.ly/32R0lNe

Etkinlik Türü : Sempozyum